0171-44 06 07 info@enkiro.se

Intresserad av att bli kiropraktor?

Om du vill utbilda dig till kiropraktor med akademisk examen finns idag endast ett allternativ- att studera utomlands. Utbildningen är femårig och ska vara godkänd av det oberoende kontrollorganet European Council on Chiropractic Education (ECCE) 

När du är färdig med din utbildning i utlandet och fått din examen kräver socialstyrelsen vissa saker för att du ska få legitimation i Sverige. Förutom din godkända utbildning vid en ackrediterad skola behöver du göra en assistenstjänstgöring under handledning på en kiropraktormottagning i nio månader och auskultera inom svensk sjukvård under tre månader. 

Den Svenska utbildningen på Skandinaviska Kiropraktorhögskolan är inte ECCE-ackrediterad och ger dig inga högkolepoäng. Högskoleverket (HSV) kom ut med en rapport 2004 där de gjort en grundlig utvärdering av skolan för att se om den höll högskolestandard. Bristerna visade sig vara för många för att skolan skulle kunna uppgraderas till högskola och HSV rekommenderades att den inlämmas i ett universitet, se rapporten (HÄR).

 

Följande fyra europeiska skolor är för närvarande godkända av ECCE:

• Anglo-European College of Chiropractic

• Institut-Franco Europeén de Chiropratique

• university of Glamorgan

• Syddansk universitet Odense

Dessutom kan du läsa till kiropraktor i USA, Canada, Australien och Nya Zeland, läs mer på www.lkr.se/utbildning

 

På nuvarande tidspunkt finns den närmaste utbildningen, där man erhålls en internationellt godkänd examen, i Odense, Danmark. Denna skola är dessutom den enda som du som svensk kan få din utbildning till kiropraktor betald av staten. Så här beskriver en av de studerande livet där:

”Många skräms av det faktum att utbildningen är på danska,Men alla svenskar jag känner där nere vittnar om att det inte är något problem då man snabbare än man tror lär sig förstå språket. För mig tog det en månad innan jag kände att jag förstod vad dom sa och efter första terminen började jag lite lätt att prata danska. Nu,efter två,år känner jag att det inte är några större problem att tala och göra sig förståd på danska. Då det är en skandinavisk utbildning får man skriva uppsatser och prov på svenska,vilket underlättar!

 

De första tre åren läser vi parallellt med läkarstudenterna. Vi läser alltså samma ämnen som dom,samt att vi utöver det läser våra kiropraktorämnen. Det kan i början kännas som en stor arbetsbelastning,men man klarar mer än man tror och i slutänden är det värt det! Utbildningen i Odense är mer medicinskt orienterad än många av de andra utlänska skolorna,vilka mer fokuserar på det praktiska. Det betyder att man som studerande har ett större ansvar att öva de praktiska färdigheterna på sin fritid. Men då det är så pass kul känns det inte som en allt för stor uppofring att ägna några kvällar i veckan åt det.

 

När man som studerande berättar om hur livet är där nere tycker de flesta att man inte gör annat än läser. Och visst,det är en tuff utbildning och man måste ägna mycket av sin tid åt skolan,men det blir också vad man gör det till. Den första tiden kändes det som att allt man gjorde var att läsa,men efter ett tag lär man sig prioritera och vara mer effektiv då man väl läser. Sen gäller det att ta paus från studierna och göra saker man mår bra av- det ger mer energi!

Odense är en otroligt mysig stad som trots en liten stadskärna rymmer ca 190 000 invånare. Det är inget större problem att få tag på bostad och hyrorna är relativt låga om man jämför med de större universitetsstäderna som Köpenamn och Århus. Det finns en stor å som går igenom Odense och det finns även många parker där man på våren och sommaren kan träffas och umgås. Det är väldigt mysigt att gå dit en kväll och grilla eller ta med sig en bok och lägga sig i gräset och läsa. Jag vet att det låter som en klyscha,men man får verkligen vänner för livet. Både danskar,norrmän och svenskar.

 

Funderar du på att utbilda dig till kiropraktor tycker jag absolut att du ska titta närmare på utbildningen i Odense. Och efter ett besök i Odense kommer du att älska staden,det gjorde jag!” 

Sara Breberg, studerande på 3.e året.