0171-44 06 07 info@enkiro.se

Om kiropraktik

Kiropraktorn är en terapeut som har en bred utbildning men specialicerar sig på nervsystemet och ryggraden. Våran ryggrad utsätts dagligen för olika påfrestningar, detta kan vara allt från tunga och ergonomiskt felaktiga lyft till långvarigt stilla sittande. Genom att behandla lederna i ryggraden med snabba tryck kan man öka rörligheten i lederna och därmed få ett bättre fungerande nervsystem.

Nervsystemet är hjärnans kommunikationsmedel mot hela kroppen. Genom signaler informerar hjärnan kroppens olika delar te.x. muskler om vad som ska göras. Om detta på något vis störs genom en irritation på en nerv kan detta yttra sig på olika sätt. Vanligtvis ger en irritation på en nerv en smärta och en försämrad funktion i det område som nervens trådar leder till. Om ryggradens biomekanik störs på ett eller annat sätt kan detta leda till en eller flera irritationer på nerver.

 

Vad behandlar en kiropraktor

Vanliga besvär som kiropraktorn behandlar är: Ryggskott, ischias, nackspärr, spänningshuvudvärk, migrän, domningar i armar och ben, utstrålande smärtor i armar och ben, bröstryggsbesvär, revbenslåsningar, värk och försämrad rörlighet i axlar och skuldror. Förutom ryggraden behandlar kiropraktorn andra leder i kroppen såsom, axlar, knän, fotleder / svårläkta stukningar, armbågar  /tennisarm, handleder, höftleder, nackbesvär, ryggbesvär, ryggont, nackont, huvudvärk i Enköping

 

Remisser och röntgen.

Samhällets erkännande av kiropraktik har utvecklats mycket under de senaste 30 åren, från att det varit nästan uteslutande en källarlokalsverksamhet har det nu vuxit fram stora kliniker. Flera kiropraktorer samarbetar med massörer, sjukgymnaster och akupunktörer samt olika vårdcentraler. Remisser skrivs av läkare till kiropraktorer samt tvärtom. Den legitimerade kiropraktorn har rätt att remittera till Ortoped och neurolog.

En kiropraktor utbildad i Danmark, England, USA, Australien eller Canada är kompetent att både läsa och ta röntgenbilder. Utbildningen inom detta område är längre än en allmänläkares.

I Sverige får kiropraktorns inte längre ta egna röntgenbilder men har möjlighet att remittera till röntgen om denne har ett avtal med landstinget.